Home Frontera Digital Parlem de Documents Documenta amb Nura Nieto

Parlem de Documents Documenta amb Nura Nieto

Nura Nieto és llibretera i una de les editores del projecte Documents Documenta, una nova editorial de poesia nascuda a la Llibreria Documenta de Barcelona.

Per tal de coneixer millor aquest projecte, les persones que hi formen part, com treballem i els seus plans de futur hem parlat amb ella.

 

Nura Nieto, llibretera i editora

 

Nura, explica’ns com neix la idea de Documents Documenta, qui forma part del projecte i per què un segell de poesia.

Vaig entrar a treballar a la llibreria Documenta fa un parell d’anys. Allà vaig conèixer en Lluís, vam començar a compartir lectures i vam veure que teníem idees. Estava clar que havia de ser poesia, potser pel motiu més simple de tots, que és que ens agrada; la gaudim i volem fer perquè es bellugui. La cosa va anar mutant, fins que l’Èric, propietari de la Documenta, ens va dir que endavant. Treballem amb en Genís Poch, corrector i conseller, i amb la Marina Martínez, dissenyadora.

 

De moment heu publicat dos títols. Per qui no sàpiga res dels llibres ni dels autors, digue’ns per què aquests dos i què esteu preparant per més endavant.

Ens interessava publicar poesia nova, atrevida i de qualitat i vam començar amb en Gabriel Ventura. Apunts per a un incendi dels ulls és el seu tercer llibre: il·luminador, singular i captivador. Després vam voler publicar l’Oriol Sauleda perquè també té un estil fora normes. Llumeneres és el seu segon títol i és una alenada fresca de màgia i ritme. Per aquest setembre estem treballant amb la Roser Bastida, poeta novell d’una subtilesa esplèndida, i per final d’any traurem l’obra completa, i completament necessària, d’en Jordi Pope, a cura d’en Guim Valls.

 

Com treballeu els llibres a Documents Documenta?

Treballem molt amb els autors. Cada vegada és diferent, però ens agrada llegir fondo i embrutar-nos les mans amb el text. Aquest és el terreny d’en Lluís. Després pensem plegats la forma interna i el vestit del llibre i cap a impremta: gravem les cobertes a L’Automàtica de Gràcia. També reservem un petit espai per a l’experimentació amb l’epíleg volàtil, un text i una il·lustració sempre de persones diferents, que acompanya un número limitat d’exemplars.

 

Gabriel Ventura / © Rosa Tharrats

 

La presentació de la col·lecció Documents Documenta es va fer a l’aparador de la Llibreria Documenta amb una performance en viu de 24 hores ininterrompudes de poesia, amb en Gabi Ventura fent vida a dintre. Ens podries dir com va sorgir aquesta idea i com es va desenvolupar?

La idea va ser d’en Pol Alert, amic i esvalotador, i ens va encantar. No només recuperàvem la tradició de la Documenta de capgirar els aparadors sinó que casava perfectament amb el naixement del projecte i amb les ganes d’en Gabriel de fer coses noves. Les noies de Cierto Estudio i la Rosa Tharrats van fer una instal·lació brutal, i allà dins en Gabriel va rebre amics,  entrevistes, va recitar, va dormir… va ser genial i vam poder organitzar-ho de manera que les restriccions no limitessin les ganes que teníem de fer una cosa grossa.

 

Oriol Sauleda / Presentació de Llumeneres a Llibreria Documenta

 

El passat 17 d’abril es va presentar el segon volum de la col·lecció, amb un acte també molt especial, oi?

Sí! També va ser un acte molt bonic. Després que l’Oriol comentés la gestació del llibre i les idees que hi circulen amb en Guim Valls, vam sortir al carrer Pau Claris a fer un recital que va ser una festassa de la poesia: als dos poetes s’hi van sumar la Raquel Santanera, en Martí Sales, la Núria Martínez-Vernis, la Maria Sevilla i en Víctor Bonetarbolí. Van recitar (i cridar, i xiuxiuejar, i rapejar) diverses sèptimes i Llumeneres va manifestar-se en la seva plenitud: una festa!

 

Esteu contents amb la rebuda que han tingut els llibres per part dels lectors?

Molt! Ens hem sentit molt bé des del principi. Els lectors ens traslladen il·lusió, ganes i curiositat pel projecte, i els llibres s’estan bellugant molt bé. Ens alegra molt dir que la tardor vinent Apunts per a un incendi dels ulls titularà una exposició al MACBA, cosa que és una mostra fabulosa de la rebuda que ha tingut el llibre i del que mobilitza. Llumeneres i les arts escèniques de l’Oriol estan tenint una resposta fantàstica que ens desperta mil idees boges. La gent llegeix poesia i es fa la màgia!

Salir de la versión móvil